Fotografie tips voor je smartphone

We zien overal om ons heen de gevolgen van de coronacrisis. Winkelstraten worden leger, steeds meer bedrijven sluiten voorlopig hun deuren en ook bij jou komen er waarschijnlijk minder mensen. We doen allemaal wat nodig is om deze crisis zo snel en zo gezond mogelijk achter ons te laten.

Ondertussen komen klanten fysiek niet meer met je merk in aanraking. Mensen blijven thuis, werken thuis, doen zoveel mogelijk online en spenderen meer tijd op social media. Des te belangrijker dat je merk en je assortiment online goed zichtbaar is. Een foto zegt meer dan 1.000 woorden. Daarom deel ik vandaag een aantal van mijn foto-tips met jou zodat jij, gewoon met je smartphone, een goede foto kan maken.

Tip 1. Zorg voor goed licht

Goede belichting is erg belangrijk voor een mooie foto. Probeer de flits van je smartphone zo weinig mogelijk te gebruiken. Kies daarom voor een plek met veel daglicht. Bijvoorbeeld bij een raam. Fotografeer niet direct tegen het licht in. Dat zorgt ervoor dat het onderwerp dat je wilt fotograferen te donker wordt.

Tip 2. Kies de juiste achtergrond

De achtergrond bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling van je foto. Een volledig witte achtergrond zorgt voor een heel frisse en cleane uitstraling. Een houten tafelblad geeft een warme sfeer. Je kunt natuurlijk nog veel verder experimenteren met materialen. En in het geval van bijvoorbeeld foodfotografie kun je ook nadenken over het gebruik van theedoeken, een mooie placemat, een servet of andere materialen als ondergrond voor je product die extra kleur en textuur aan je beeld geven.

Tip 3. Verzamel extra props

Bekijk eens wat voorbeelden van productfotografie. Vaak zie je dat hier props gebruikt worden. Wat? Props? Props zijn accessoires die jouw foto nog meer sfeer geven. Een glas wijn en je mooiste bestek bij jouw foodfotografie maken het af. Of misschien is het mooi om een (deel van een) plant in beeld te brengen, een bril, een pen of een agenda. Zorg wel dat het passende props zijn. Een foto van pizza met daarnaast een sneaker kan een beetje gek zijn.

Tip 4. Zorg dat je product er goed uit ziet

Dat klinkt logisch, maar je ziet gemakkelijk iets over het hoofd. Een rare kreukel of gekke vouw in kleding, een vlek op je product of een stoffige ondergrond. In het geval van foodfotografie kun je nog denken aan extra garnering. Een groen takje of blaadje doet vaak al wonderen voor je gerecht.

Tip 5. Voeg handen toe

Je foto kan meer tot leven komen door een actie vast te leggen. Vraag of iemand je product vasthoudt, aansnijdt, opendoet of aanwijst. Dat geeft een persoonlijke touch aan je foto. Oh ja, houd wel 1,5 meter afstand tot je model!

Tip 6. Standpunt

Bedenk vanuit welk standpunt je je foto wilt maken. Ga je voor een closeup of wil je het gehele product in beeld? Schiet je recht van boven of vanaf ooghoogte? Ga eens op een tafel staan of wring jezelf in een bocht en speel ze met verschillende perspectieven, afstanden en hoogtes. Houd hierbij ook rekening met de ‘regel van derden’; hierbij deel je je foto in 9 gelijke vlakken (bij je iPhone kun je dit daadwerkelijk doen als je gaat naar instelling > camera > Raster aan zetten). Wanneer je zorgt dat het belangrijkste onderdeel van de je foto op een kruispunt van de lijnen staat blijft het beeld in balans, maar wordt het net wat interessanter om naar te kijken. Ook helpt dit grid je om een rechte foto te maken.

Tip 7. Scherpstellen

Zorg dat je je smartphone stilhoudt bij het schieten van de foto. Zorg dat je stevig staat of zit. Ja, ook als je op 1 been op de tafel balanceert voor het beste standpunt. Door in het scherm van je iPhone te tabben op het belangrijkste deel van de foto, zorg je ook nog eens dat de het beeld precies op die plek scherp stelt.

Tip 8. Bewerken

Vervolgens kan je er nog voor kiezen je foto te bewerken. Tegenwoordig kun je eigenlijk met elke tablet of smartphone wel een aantal bewerkingen uitvoeren. Experimenteer hier ook eens mee. Zet bijvoorbeeld het contrast wat hoger en maak de kleur intenser.

Mooie foto’s maken met je smartphone hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn en met deze tips kun je een heel eind komen. Vind je het toch lastig om een mooie foto te schieten? Kijk om je heen, scroll door Pinterest of blader door een tijdschrift. Overal om ons heen is fotografie. Door te kijken naar het werk van anderen kun je zelf ook veel leren. En als straks de Coronacrisis voorbij is kom ik uiteraard graag ook weer bij je voor de tofste foto's.

Succes!

Groetjes,

Nadja

Blog | Blijf op de hoogte

Vanuit onze passie voor het versterken van merken, delen wij graag onze kennis op het gebied van marketing en communicatie met jou.

BELUISTER ONZE PODCAST OVER 'SCHAARSTE'
Tip

BELUISTER ONZE PODCAST OVER 'SCHAARSTE'

Ontdek meer
​Hoe schaarste zorgt dat emotie het van ratio wint
Tip

​Hoe schaarste zorgt dat emotie het van ratio wint

Ontdek meer
Bekijk de video over het Cialdini-principe 'schaarste'!
Tip

Bekijk de video over het Cialdini-principe 'schaarste'!

Ontdek meer
advertenties beursstands boekwerk cadeaubonnen folders-brochures fotografie identiteiten-huisstijlen intranet-crm kalenders menukaart nieuwsbrieven plus pr promotie-acties promotiemateriaal signing-autoreclame video-animatie websites